Olika produkter och bolag på Internet

Jag har länge intresserad mig för företagande och Internet, båda hänger ganska mycket ihop eftersom dagens företag nästan alltid på ett eller annat sätt är förknippade med Internet. Man kan läsa om detta i pressreleaser t.ex. denna från Phonera eller i nyheter och annan media. Dotkommerans riskkapitalbubblor verkar långt borta (även ommånga fortfarande talar om dem, t.ex. Icon Medialab).

E-handel

Ehandeln är en av de sektorer som har skapats på gurnd av Internet, före Internet var det telefon och postorderkatalgoer som gäller. Nu kan vem som helst surfa till en sida som t.ex. säljer handsfree och beställa en produkt som dimper ner i brevlådan, betalad och klar dagen efter. Det har aldrig varit så enkelt att shoppa som det är nu. Det här har inneburit en mindre revolution och i kölvattnet har olika typer av finnansieringslösningar poppat upp. T.ex. smslån som är en typ av lån som man använder om man snabbt behöver extrapengar just nu. Eller fakturatjänster som är ett annat sätt att skjuta på betalningen för en produkt eller för att få lite mer pengar än man egentligen har. Ingen av dessa tjänster hade varit möjlig utan Internet.

Så vad händer i framtiden?

Framtiden är alltid svår att sia om, de flesta som försöker har fel, men det är ändå intressant att spekulera förståss. Vi kommer att få se intelligentare system, system som förstår tal (en utveckling av iPhones Siri) och annan typ av kommunikation på ett sätt så att vi människor bättre kan kommunicera och som förstår vad vi menar även om vi är luddiga. På site/tjänstesidan är det svårare, vad kommer efter Google och Facebook – kommer något efter dem, eller kommer de att fortsätta sin världsdominans? Det är väldigt svårt att sia om, eftersom det finns så många faktorer som spelar in hur “saker” som någon gör uppfattas.